Проглас 2017 – Иницијатива за бољу Србију

Studentski protest 92

Учесници Студентског протеста 1992, на трибини одржаној 15 јуна, позвали су грађане да потпишу:

Проглас представника Протеста ’92, у вези са тренутном ситуацијом

Ми, долепотписани, пре 25 година покренули смо велики студентски протест. Око нас је беснео рат, Србија је била у међународној изолацији и главе су се лако губиле, али студенти су имали храбрости да се побуне и да предложе алтернативу.

Данас, четврт века касније, ситуација у земљи је другачија, али и даље није добра: две трећине младих на факултетима размишља да оде из земље, становништво стари, а број становника се убрзано смањује, образовне емисије замењене су највулгарнијим ријалитијима, а криминал и корупција су уобичајен и пожељан начин за постизање успеха у животу. Грађани немају поверење у државне институције, учешће у политици сматра се срамотним чином, а чланство у политичким партијама постало је егзистенцијална нужност, а не ствар убеђења.

Не желимо да се помиримо са тим. Србија може и мора да има бољу будућност.

Сматрамо да је нужно да изградимо друштво које улаже у своју децу, води рачуна о правима грађана, брине о пензионерима, мудро управља развојем, чува своја природна богатства, цени и унапређује образовање и културу. Србија може да постане земља у којој ће се живети с поносом, у којој ће наша деца остајати и у коју ће се они који су отишли са радошћу враћати.

Предуслов за остварење овог циља је етика одговорности, која мора бити доследно примењена у свим сферама друштвеног живота, а посебно у политици.

Желимо да политички систем буде заснован на одговорности, где ће на руководећим местима бити људи од угледа и интегритета, који стоје иза својих речи и који ће грађанима полагати рачуне за свој рад.

Желимо да се врати достојанство Скупштини и поверење грађана у државне институције.

Зато позивамо на измену искључиво пропорционалног изборног система за Скупштину Републике Србије и увођење мешовитог, у коме ће се највећи број посланика бирати већинским системом, а мањи број посланичких места ће се расподелити пропорционално, на основу успеха странака на изборима.

Позивамо све политичке странке и организације, грађане и грађанке, а посебно студенте, да заједно покренемо ову реформу, како бисмо добили Скупштину која ће изградити вредносни темељ за развој нашег друштва и како бисмо вратили оптимизам, наду и веру у бољу будућност грађанима Србије.

Ми верујемо да је то могуће.

Милан Ристић, Александар Вранић, Влатко Секуловић, Зоран Поповић, Милан Јовановић, Горан Филиповић, Нађа Сабљаковић, Александра Рашић, Александар Губаш, Слободан Томић, Предраг Милидраг, Горан Лапчевић, Зоран Степановић, Бранко Јанковић, Саша Трећак, Лазар Кузманов, Ранко Томић, Срђан Плавшић


Александар Јошић, Гордана Нешовић, Александар Караџић, Срђан Миливојевић, Сања Симонић, Милица Петровић, Владимир Радосављевић, Ана Красић, Љиљана Ледерер, Ненад Крстић, Рада Олуић, Душица Стојановић, Јелена Стојиљковић Вранић, Оливера Милићевић, Владан Јевтић, Светлана Тодоровић, Зоран Пољанић, Бранислава Алексић, Небојша Марковић, Мирјана Рашуо, Љубица Бојовић, Слободан Зрнић, Ђорђе Ристић, Мухамед Мулагановић, Предраг Милетић, Милка Кнежевић Ивашковић, Снежана Дабић, Ненад Шовић, Мирјана Бошковић, Виолета Анђић, Марија Ридолфо, Александра Ивковић, Снежана Мирковић, Горан Лазаревић, Горан Чуло, Драгана Стевић, Миодраг Бојовић, Александра Минић, Ненад Минић, Синиша Мишић, Ана Филиповић, Момир Јаковљевић, Ивана Јаковљевић, Бранко Шуша, Станко Брадић, Милена Инић, Славко Јакшић, Златомир Илић, Александра Шуша, Миодраг Пекић, Данијела Лопар

Позивамо вас да и ви својим потписом подржите Иницијативу

    3 comments

    Leave a Reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.